Pedagog
Ordet pedagog härstammar från de grekiska slavar som "gick bredvid" rikemanssöner och hjälpte dem till- och från skolan samt med läxor.
Allt som oftast kan Fröken Hallon också känna sig livegen men dock med den fria viljan att när som helst säga upp sig om det inte passar längre. Ibland är det närmre än hon själv anar...
Med största ödmjukhet och utan att verka förmäten inser hon ändå att hon behövs bland kollegorna. De flesta gör ett bra arbete men det finns vissa ärthjärnor som inte förstår sin egen roll i skolvärlden.
Hur gör man med alla lösspringande fålar när det inte finns något stall att placera dem i?
För somliga saknar verkligen stall!
Igår var det APT och vi diskuterade formen för utvecklingssamtal. Troligen ingen ovanlig diskussion ute i skolsverige men denna kom att få en farsartad karaktär. Jag försökte in i det längsta hålla mig i skinnet och inte hoppa ner i den verbala ormgrop som grävts men tillslut var även jag tvungen att dyka ner i dyngan.
Källan till de upprörda känslorna var att Kollega Knutters med bestämdhet hävdade att det minsann var bättre förr och att hans modell för utvecklingssamtal var överlägsen alla andras.
Kollegiet höll andan och trodde att det var dolda kameran när han lade på ett OH-blad föreställandes en klasslista där det var tänkt att man skulle pilla i ett ok eller vad som nu får plats på en liten ynka skrivrad. Ingen plats för elevreflektion, beröm eller åtgärdsförslag. Ingen plats för att i huvudtaget visa på att vi handskas med unga människor. När någon påpekade det begränsade skrivutrymmet gjorde han det begåvade att han vände på OH-bladet och visade att man kunde skriva på baksidan...
Ett dämpat fnitter uppstod, men det tragiska i situationen var ju att det mest blev till lyteskomik.
Kollegan kan inte förstå att det inte är brödrostar som skall godkännas för hushållsbruk med en stämpel i botten utan ungdomar som skall rustas för livet.
Hans roll är inte att köra över utan att just gå bredvid och hjälpa - vara pedagog helt enkelt.
Apropå något annat så går ungefär 10 % av skolans totalbudget till hyra. Runt 18 miljoner överförs alltså från en kommunal enhet till en annan. Gymnasieskolan går med förlust men det kommunala bostadsbolaget tjänar storkovan. Hur är det möjligt?
Under mina snart 4 år på skolan har de mögliga gardinerna fortfarande inte ersatts med fräscha. Om jag räknat rätt får man ganska många gardiner för 18 miljoner, men vad vet jag om ekonomi, jag är ju bara en simpel mattelärare.
Visst är det underbart med kommunal matematik på hög nivå! I vår fina lilla kommun berättade våra skolpolitiker vitt och brett om att de minsann avsatt 2 extra miljoner till Gymnasiet. Vad de glömde att berätta var att de samtidigt höjde hyran med 5 miljoner. Visst är de gulliga?!